Безплатна доставка над 150 лв

Рекламация

ВРЪЩАНЕ НА СТОКИ 

Всеки клиент има прово на рекламация съгласно чл.119 от ЗЗП.
Ако при самото получаване на стока, тя е с нарушена или разкъсана опаковка поради неправилно транспортиране или има липси, рекламацията и застраховката ще бъде уважена само в присъствието на куриера. В този случай незабавно се свържете с нас или откажете да приемете стоката. Когато куриерът вече си е тръгнал, рекламацията и застраховката няма да бъдат уважени. Рекламацията се удостоверява със забележка в товарителницата на куриера. Изготвя се протокол, в който е описано констатираното състояние на пратката и опаковката й. В случай че приемете пратката на своя отговорност и не предявите своите претенции пред куриера, рекламацията се счита за недействителна.

Според закона за защита на потребителите и правилата за търговия, потребителят има право на рекламация при:

- констатирани липси.

- дефекти на стоката.

- несъответствие с обявената търговска марка.

Трябва да ни изпратите имейл с който да ни уведомите за рекламацията и/или връщането на продуктът.
При гаранционните продукти, транспортните разходи са за сметка на клиента.

При предявяване на рекламация потребителят може да претендира за: сервизно обслужване

Клиентът не може да претендира за възстановяване на заплатената сума или за намаляване цената на стоката, когато търговецът се съгласи да бъде извършена замяна на потребителската стока с нова или да се поправи стоката в рамките на един месец от предявяване на рекламацията от потребителя.

Клиентът може да упражни правото си в срок от една или две години , считано от доставянето на потребителската стока.

Рекламации при несъответствие на стоката с договорения модел, марка, десен или при установен фабричен дефект можете да предявявате като ни напишете на email: office@bebeland.net или ни позвъните на 0899 272 620 / 0883 451 889 . Становище по предявената рекламация ще получите на email адресът си в срок до 10 РАБОТНИ ДНИ. Срокът за удовлетворяване на основателна рекламация е 30 РАБОТНИ ДНИ.

Клиентът има право, съгласно чл.55,ал.1 от Закона за защита на потребителите да замени или да се откаже от получената стока в срок от 14 (четиринадесет) работни дни от дата на получаване на стоката. В този случай заплатените суми от потребителя ще му бъдат възстановени, чрез банков превод или изплащане в брой посредством куриерска фирма, не по-късно от 14 работни дни, считано от датата, на която клиентът е упражнил правото да се откаже от стоката, съгласно чл.55,ал.6 от Закона за защита на потребителите. За целта купувачът трябва да изпрати следните данни на имейл: office@bebeland.net

Клиентът се задължава да предостави на Bebeland.net следната информация:

- Номер на поръчка

- Имена на клиент

- Адрес и телефон за връзка

- Сканирано копие от получените придружаващи документи /стокова разписка с прикрепен касов бон/.

- Валидна банкова сметка IBAN или опоменато желание за изплащане в брой посредством куриерска фирма

Трябва да бъдат спазени и следните условия:

- Запазен добър търговски вид (стоката e без следи от употреба).

- Не са налице повреди, причинени от неправилна употреба или такива, нанесени от избрания от Вас доставчик, използван за връщането на продукта.

- Запазена оригинална опаковка, консумативи и аксесоари, в случай, че е имало включени подаръчни такива.

- Върнатият продукт трябва да бъде придружен с оригиналните документи и прикрепен касов бон .

- Транспортните разходи за връщане на стока са изцяло за сметка на купувача. При замяна на стока транспортните разходи са за сметка на купувача и в двете посоки. При връщане без замяна, клиента следва да възстанови сумата за транспортните разходи и разходите по наложения платеж, с които е получил стоката, в случаите, в които същата е била за сметка на доставчика.

- Продуктите следва да бъдат върнати лично или посредством куриерска фирма, избрана от клиента, без наложен платеж с добавена опция за преглед и тест с цел установяване целостта и състоянието на продукта.

- Не подлежат на връщане поръчкови продукти, изработени по размери, зададени от клиента и размери , които не присъстват в графата от каталога на модела / нестандартни размери/.

- Продуктите се приемат само при условие , че са спазени всички от посочените по-горе изисквания.

Политиката за връщане на продукти е съобразено спрямо уловията на фирмата производител !